marathonas24.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΜΑΡΑΘΩΝΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απολογία Ψινάκη για Μάτι: “Εκφράζω την οδύνη μου. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα”

Κοινοποίηση

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκε απολογούμενος σήμερα, Παρασκευή (26/1), ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Την πεποίθηση του ότι ο Δήμος Μαραθώνα έπραξε ότι ήταν δυνατόν σε επίπεδο πρόσληψης για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, υποστήριξε ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, απολογούμενος ενώπιον του Τριμελές Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι το 2018.

Όπως υποστήριξε, ευθύνη για την εφαρμογή σχεδίου εκκένωσης είχε η Πυροσβεστική.

“Δεν μπορεί ο Δήμαρχος, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η περιφέρεια, επειδή ήταν πολλοί Δήμοι. Δεν μπορείς χωρίς τεχνογνωσία και μέσα να πάρεις τους πολίτες. Δεν είχαμε ούτε προφορική εισήγηση από κανένα! Μας ζητήθηκαν δυο λεωφορεία να αδειάσει ένα γηροκομείο. Ότι ζητήθηκε έγινε αμέσως. Στην Κινέτα είχαν άλλη εισήγηση και την αδειάσανε” υποστήριξε.

Προέδρος: Είχατε κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας;

Ψινάκης: Άσκηση γινόταν πρακτικά. Είχαμε 40 πυρκαγιές εκείνο το καλοκαίρι μετά το Μάτι.

Πρόεδρος: Υπήρχε όργανο του δήμου που επόπτευε την περιοχή για καθαρισμούς;

Ψινάκης: Είχαμε 24 ώρες το 24ωρο το καλοκαίρι, γιατί ερχόταν πολύς κόσμος και καταλαβαίνετε τι γινόταν με τα κλαδέματα. Συνέχεια κάναμε κλάδεμα.

Πρόεδρος: Δεν υπήρχαν πεύκα που να μην είχαν κλαδευτεί;

Ψινάκης: Δεν υπήρχαν. Εκτός του Ματιού στις άλλες περιοχές κλαδεύαμε συνεχώς. Στο Μάτι όταν μας καλούσαν οι πολίτες, εμείς μεταφέραμε την αίτηση του πολίτη;

Πρόεδρος: Εσείς χωρίς καταγγελίες πολίτη επικοινωνούσατε με δασαρχείο;

Ψινάκης: Βεβαίως! Εμείς κάναμε αγώνα να αποχαρακτηριστεί από δασική περιοχή! Εκτός από κλάδεμα, είχε και στενά δρομάκια, ήταν σαν μονοπάτια. Γι’ αυτό κάηκαν οι άνθρωποι! Το φοβόμασταν πάντα αυτό!

Ακροατήριο: Ντροπή! Ντροπή!

Πρόεδρος: Ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους είχαν ακαθάριστα οικόπεδα στέλνατε;

Ψινάκης: Βεβαίως. Νομίζω δηλαδή, ο αντιδήμαρχος θα σας τα πει.

Κατά την έναρξη της απολογίας του, υποστήριξε: «Να εκφράσω την οδύνη μου για τον τραγικό τρόπο που πέθαναν οι άνθρωποι. Έχει αλλάξει η ζωή όλων των κατοίκων από εκείνη την ημέρα. Έχει αλλάξει η ζωή μας για πάντα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όσα γράφτηκαν για την προσπάθεια του να επιστρέψει από τις διακοπές του στις Κυκλάδες, μόλις ξέσπασε η φωτιά:

“Ήμουν μεσοπέλαγα όταν το έμαθα. Δυο τρόποι υπήρχαν να επιστρέψω. Δοκίμασα για ελικόπτερο αλλά δεν πετούσε τίποτα από Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών. Βρήκα ένα φουσκωτό και βρέθηκα στη Σέριφο γιατί έχει πια 10-11 μποφόρ. Τα ξημερώματα έφτασα Σουνιο και μετά στο Δήμο. Αντίκρισα μια τραγική κατάσταση. Πήγα στο κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί. Από την προηγούμενη ημέρα επειδή έχει δοθεί βαθμός επικινδυνότητας 4 δεν έφυγε κανείς από το Δήμο, δεν υπάρχει ωράριο γιατί ο κίνδυνος φωτιάς είναι μεγάλος”.

πηγη/www.news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προκήρυξη δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού μίσθωσης κυλικείου Λυκείου Μαραθώνα

Phasellus malesuada felis eget diam pretium, ut hendrerit tortor dapibus Copy

admin

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ζητά η Διδασκαλική Ομοσπονδία